Výstava kreativity CHA v Chicagu

V červenci 2012 jsme si udělali radost a po dlouhém plánování jsme se zúčastnili výstavy Craft & Hobby v Chicagu, hlavním městě státu Illinois v USA. Jako člen pořádající Asociace CHA a distributor značky Ranger jsme se mohli navíc účastnit i kurzu vedeného Timem Holtzem. Tim Holz svůj workshop zaměřil vysloveně vánočně s využitím drobných dekorací z řady Idea-ology. V této kolekci je kromě papíru k dispozici i velké množství zajímavých drobností vhodných i pro výrobu šperků.

Veletrh

Barevně i stylově se celá výstava nesla spíše v tlumených tónech. Velkou módou je stále ještě napodobování onošeného a starobylého vzhledu. Většina vystavovatelů byla z oblasti papíru a scrapbooku, který nás zajímal nejvíce. Trochu nás mrzelo, že oblast polymerů byla na výstavě zastoupena jen okrajově.
To hlavní co tak můžeme předat čtenářům časopisu Korálki je tak naše zkušenost s profesionálně vedenými kurzy. Workshopy se konaly ve velkých konferenčních místnostech pro 30-50 lidí. Přesto jsme si kurzy výborně užily. Díky promítání návodu v průběhu práce neměla problém ani Alena, která je permanentní začátečník v angličtině.
Před začátkem kurzu jsme měli na stolech připraveny bohatě materiálově vybavené balíčky rozdělené podle jednotlivých projektů. Většinou byl balíček doplněný i podrobnějším návodem s obrázky.

.

Pravdou je, že jsme nemohly vybírat konkrétní odstíny, ani motivy, ale určitě to bylo ve prospěch kurzu. Podle našeho názoru je škoda, když se největší časový prostor kurzu věnuje výběru barev, místo toho, aby se účastníci naučili konkrétní techniku. Odstíny můžeme lehce odzkoušet doma, až si budeme znovu zkoušet jednotlivé postupy.
Kurz vedl vždy jeden lektor, který měl k dispozici několik asistentů, kteří procházeli řady a pomáhali, kde bylo třeba. Také nám stále předváděli hotové vzorky, abychom měli stále na očích dokonalý vzhled finálního výrobku.

.

Největší výhodou byla projekce návodu krok za krokem na velké plátno. Ve velkém zvětšení jsme tak mohly stále kontrolovat stav našeho projektu a sledovat podrobný postup. Tak profesionální zabezpečení jsme u tvořivých kurzů ještě neviděly. I když dlužno říci, že mnoho lektorů dohání „americký workshopový sen“ tím, že dodává ke svým kurzům vytištěný podrobný návod.

.

To co nám na amerických workshopech zpočátku trochu vyrazilo dech, byla samotná atmosféra kurzu. Zpočátku nám náchylnost Američanů ke kolektivnímu jásotu připadala úsměvná a snad i trochu trapná. Netrvalo dlouho a celkové atmosféře jsme propadly i my. S chutí jsme pak své výrobky hlasitě chválily s ostatními při společném „ju-pí“ a „wow“. Líbilo se nám, že lidé dokázali zatleskat sami sobě i lektorovi, nejen na konci kurzu, ale i v jeho průběhu. Rozhodně to stmeluje kolektiv a zpříjemňuje atmosféru.

Text a foto: Andrea Krejčí a Alena Špačková

Copyright © 2007-2024 Helena Zdeňková