Stříbro pro každého z 2/2008

Co je to Art Clay Silver? Dočtete se v následujícím článku od Šárky Rooyi.

Obr. Etna kvete

Stříbro jako drahý kov získává nový rozměr s příchodem magické japonské techniky známé jako ACS nebo PMC. Historie stříbrné modelíny se začala psát v roce 1991, kdy japonští vědci objevili, jak využít odpadní částečky stříbra, které jsou menší než je průměr lidského vlasu. Využili vyčerpaných fotografických vývojek. Po smíchání s vodou a organickým pojivem vznikla první verze kouzelné stříbrné hmoty. V průběhu posledních 17 let se její vlastnosti natolik zdokonalily, že z ní stříbrný šperk vytvoří, pod vedením dospělého, i větší dítě. Jednoduchým procesem vzniká z šedé modelíny stříbro s ryzostí 99,9 %!

Obr. Hadí prsten

Stříbrná modelína má tři základní formy: hlínu, pastu a papír. Hlína je tužší konzistence a je vhodná k modelování z ruky. Pasta ve skleničce se pomocí štětce nanáší na různé objekty, které při vypalování vyhoří a zůstane stříbrný tvar. Může to být list s výraznou žilnatinou, peříčko nebo tvary z papírmašé či korkové hmoty, o níž jsme psali v prosincovém čísle. Hutnější pasta ve stříkačce se používá na dotváření detailů na objektech z hlíny, tvorbu filigránů na papírové hmotě nebo na lepení detailů. Z papíru můžeme poskládat např. origami.

Obr. Nepravidelnosti

Jak na to: „Hmotu vymodelujeme. Velmi důležité je vlhčení vodou po celou dobu práce. Poté výrobek vysušíme na vzduchu nebo fénem. Vysušený má konzistenci suché sádry, můžeme ho brousit, vrtat, škrábat a jinak mechanicky opracovávat. Následuje vypálení při 650 ºC – ať už zvolíme plynový kahan, pícku nebo třeba plynový sporák, důležité je dosáhnout zrůžovění celého výrobku na půl minuty. Po vychladnutí měkkým ocelovým kartáčem odstraníme bílý povrch, pod kterým se na nás usměje pravé stříbro. Tento okamžik práce je nejkouzelnější. Od této chvíle už pracujeme s ryzím kovem – leštíme ho, matníme a patinujeme,“ text a foto: Šárka Rooya www.design.rooya.cz
Copyright © 2007-2024 Helena Zdeňková