Lapač snů

Indiánský talisman - jeho původ, význam a použití 

Sepsala a zpracovala: Marta "Qítko" Nevrlá 

Všechen materiál pro výrobu lapačů naleznete na webshopu či v kamenné prodejně ROOYA a nebo ve všech kamenných prodejnách Qítko - hravá korálkárna

Sady na výrobu lapače snů v různých barvách a provedeních koupíte ZDE. Je to skvělý dárek i pro začátečníky, protože obsahuje podrobný návod.

ODKUD POCHÁZÍ?

Jedna z nejznámějších starých indiánských legend kmene Siouxů říká, že kdysi dávno žila jedna indiánská maminka, která stále nemohla utišit své několik dní a nocí plačící dítě. I když dítě usnulo, stále s sebou ve snech neklidně házelo a po chvíli se opět s pláčem probudilo. Bezradná a nešťastná matka se rozhodla jít za moudrou indiánskou stařenkou, aby jí poradila, jak sobě i dítěti pomoci. Stará indiánka jí řekla, jak vyrobit kouzelný talisman pro klidný spánek a tak vznikl první lapač snů. Od té doby již dítě klidně spalo a neplakalo.  

Další příběh o vzniku lapače snů vypráví o indiánském šamanovi, který vystoupil na vysokou horu a měl vizi. V jeho vidění se mu zjevil Iktomi - velký podvodník a zároveň hledač moudrosti - v podobě pavouka a promluvil k němu posvátnou řečí. Během hovoru sáhl pavouk po vrbové obruči starších z kmene, která byla zdobena peříčky, koňskými žíněmi, korálky a obětními předměty a začal do ní vetkávat pavučinu. Vyprávěl šamanovi o cyklech života, o tom, jak začínáme naše životy zrozením a dětstvím, potom dospíváme a nakonec uzavíráme celý kruh stářím, kdy opět potřebujeme stejnou péči jako děti. Iktomi dále pletl síť a pokračoval ve vyprávění. Mluvil o tom, že v životě se setkáváme s různými silami, dobrými i zlými. Pokud posloucháme dobré síly, zavedou nás na správnou cestu, pokud však nasloucháme těm zlým, mohou nám ublížit. Když Iktomi dokončil pavučinu, v jejímž středu zůstala díra, předal kruh šamanovi s tím, že ho má použít ku prospěchu svého kmene. Když prý budou jeho lidé věřit v magickou moc talismanu, budou mít lepší sny, vize a myšlenky a také budou cílevědomější. Síť dobré síly propustí a ty špatné se zachytí v pavučině a první sluneční paprsky nového dne je spálí. 

CO ZNAMENAJÍ JEDNOTLIVÉ ČÁSTI?

KAMÍNEK/KORÁLEK:

Kamínek nebo korálek uprostřed pavučiny znázorňuje vlastní lidské "já". Je to střed, kolem kterého se točí svět a indiáni věří, že v samotném středu kruhu je "já" nejlépe chráněno před zlými silami a negativní energií. Kamínek by měl vystihovat osobnost člověka, pro kterého je lapač určen a měl by mu být blízký ať už vzhledem, barvou či čímkoli jiným, čím danou osobu zaujme. 

KRUH: 

Kruh lapače snů může mít několik významů. Dle většiny vysvětlení představuje svět a vesmír a chrání kamínek (tedy člověka) před negativními vlivy a silami. Je první překážkou mezi zlými sny a lidským "já" v podobě kamínku. Symbol kruhu je také znázorněním cyklu života z již zmíněné legendy o Iktomi. 

SÍŤ/PAVUČINA: 

Výplet lapače snů dle legendy napodobuje pavoučí síť a je nejdůležitější součástí celého talismanu. Slouží k zachycení negativních a zlých snů, aby se nedostaly do hlavy spícího. Indiáni věří, že špatné síly se v síti zachytí, zabloudí a nenajdou cestu ke kamínku uprostřed. Zachycené zlé sny a špatnou energii zničí první paprsky slunce s přicházejícím novým dnem a ty už tak nikdy nenajdou cestu ke kamínku a lidskému nitru.

PEŘÍČKA:

Peříčka jsou přivázána ke kruhu života a pozitivní energie a dobré sny po nich sklouznou z pavučiny zpět do hlavy spícího. 


 

 

KAM LAPAČ UMÍSTIT?

Umístění lapače je závislé na tom, co od něj očekáváte. Jak již většina legend vypráví, může být zavěšen nad postelí, aby odděloval špatné a dobré sny spícího. Je ale nutné, aby byl v dosahu slunečního světla, aby první ranní paprsky mohly zničit špatnou energii a zlé sny zachycené v síti. 

Lapač snů však můžete využít i daleko v širším spektru. Je možné jej například jen tak pověsit do jakékoli místnosti, aby přinášel vašemu domovu klid, pohodu a dobrou energii. Pověsíte-li ho do okna, zabrání úniku pozitivní energie a bude-li viset nad televizí či počítačem, může dokonce fungovat i jako "filtr" špatného proudění z těchto přístrojů. Jde vlastně zejména o to, jakou energii do lapače při výrobě vložíte a v co věříte, že bude pro vás znamenat.  


Pokud Vás zaujal lapač na obrázku, najdete jej ZDE.

BAREVNÁ SYMBOLIKA?

Dle barevnosti, kterou zvolíte při výrobě lapače, se může měnit i zaměření jeho působení. Každá z barev vyvolává jiné druhy snů a působí na jiné typy energií. 

BÍLÁ - je symbolem čistoty, jasnosti a nevinnosti, napomáhá přemýšlení a umocňuje sílu barvy, s níž je používána

ČERVENÁ - symbolizuje oheň, pohyb, vášeň, nebezpečí, oživuje a dodává odvahu, dodává energii, aktivuje a zahřívá, podporuje silné emoce

ORANŽOVÁ - je symbolem energie, mládí, radosti ze života a touhy po změně, pohlcuje negativní energie a pomáhá překonat těžké životní situace

ŽLUTÁ - je nejjasnější barvou s povzbuzujícím účinkem, je symbolem naděje, štěstí a dobré nálady

ZELENÁ - je uklidňující barvou přírody, rovnováhy a naděje, je symbolem nových začátků, harmonie, přátelství a citlivosti vůči ostatním 

MODRÁ - je barvou moře a nebe, představuje klid, odpovědnost, mír a vyjadřuje pocit svobody 

FIALOVÁ - je barvou kreativity, luxusu, ale i srdečnosti, duchovna a tajemna, je symbolem inspirace, mystiky a naděje

HNĚDÁ - je barvou přírody a dodává klidnou, stálou energii, je symbolem trpělivosti a spolehlivosti a je barvou zdravého rozumu a inteligence

ČERNÁ - je symbolem síly a elegance, pevnosti, stálosti a nekonečna, podporuje sexualitu, často je však také označována za symbol zla, tajemna a smutku 


RÁDI SI HRAJETE?

Pak se nebojte trošku improvizovat a zkuste si lapače ve zmenšené podobě vyrobit třeba jako náušničky...budete tak mít své ochránce před špatnými sny a energií vždy při sobě a hned 2x :-).

 

Kroužek na výrobu mini lapače snů koupíte ZDE.

 

 

 

ZDROJE:

www.dream-catchers.org

www.wikipedia.org.

www.lapacsnu.cz

www.dancingtoeaglespiritsociety.org

 

 

 

Copyright © 2007-2024 Helena Zdeňková